Piateta „Vulturii Libertatii” si Monumentul „Cartea Americanilor”… maine, la Sinaia

Maine, 3 aprilie, are loc un alt eveniment deosebit la Sinaia. Nu multe lucruri sunt atat de frumoase ca acelea care vorbesc despre fapte intamplate… cand sunt restaurate si conservate urmele istorice… Acestea sunt unele dintre initiativele care conteaza, care raman si pentru generatiile viitoare.

Inca de anul trecut, administratia locala din Sinaia amenajase langa sensul giratoriu de la intrarea spre Castelul Peles, o mica oaza, un colt verde in care se afla un monument… restaurat cu concursul mai multor societati din zona. Acest monument, o carte deschisa, ii omagiaza pe aviatorii americani cazuti in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pe frontul din Romania.

SAMSUNGAcest monument este integrat in ceea ce va purta denumirea de Piateta „Vulturii Libertatii”.

Iata ce spune primarul din Sinaia, dl. Vlad Oprea, intr-un comunicat de presa, publicat pe site-ul primariei:

„Libertatea se câștigă greu, iar lupta pentru menținerea ei nu se încheie niciodată. Am învățat această lecție din propria experiență, cu fiecare atac la care a fost supus orașul nostru. Nu este ușor să menții în România valorile democratice. Deseori te lovești de interese personale, de grupuri de influență și structuri administrative învechite. Văd în această Piațetă un exemplu clar de luptă pentru libertate, în toate formele ei de exprimare.” http://www.primaria-sinaia.ro/2015/04/01/inaugurarea-piatetei-vulturii-libertatii-in-cinstea-eroilor-americani/

Maine, la inaugurarea acestei piatete vor participa atasatul militar al SUA in Romania si ambasadorul Olandei.

Iata si programul de maine:
12:00 – Prezentare Onor militar Batalionul 21 Vânători de Munte “General Leonard Mociulschi” Predeal, Detașament Jandarmi Sinaia
12:02 – Intonarea imnurilor SUA și România
12:05 – Dezvelire placă comemorativă
12:07 – Speech-uri
12:15 – Depunere de coroane
12:20 – Defilare gardă de onoare

10 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. criscar50 spune:

    Scurt si cuprinzator!

    Apreciază

    1. Da, la obiect, sa fie parcurs usor 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  2. Festina Lente spune:

    Mai, ca s-o spunem p-aia dreapta, acesti aviatori au cazut in calitate de agresori, de inamici… de acord total cu comemorarea lor cu toata cinstea cuvenita, in cadrul unui cimitir militar, bunaoara – dar sa le faci statuie, cand ei ne bombardau orasele, garile si rafinariile? Unde s-a mai pomenit? Uneori romanii au darul sa devina desantzati in adularea aliatilor – fie ca ei sunt acum americanii, ca in trecut au fost rusii, nemtii ori otomanii…

    “Nu înţeleg ca un inamic, oricât de mare şi de puternic ar fi, să intre în ţara mea ca-ntr-un sat fără câini şi s-o pustiască” – cel care a spus asta, cazand la datorie, nu are nici un monument… Nici ceilalti aviatori romani cazuti in aceleasi batalii in care au cazut americanii omagiati prin monumentul de la Sinaia. E corect? In schimb, omagiem agresorii. Uite cine a fost omul care s-a ridicat la lupta si a murit pentru tara lui : http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_%C8%98erb%C4%83nescu

    Apreciază

    1. Bineinteles ca ai dreptate… au murit mii de civili datorita bombardamentelor americane. Dar nu prea exista razboi fara victime. Si noi am dat foc la propriu unor civili la Odessa, la cateva mii. Razboiul scoate ce este mai urat din oameni. Noi eram impotriva americanilor, ei luptau imotriva nazistilor… noi le dadeam petrol ultimilor. Ce trebuiau sa faca?
      Evenimentul de la Sinaia nu a fost centrat pe o statuie, exista un monument de tip carte realizat in anul 1999 in amintirea americanilor morti pe teritoriul Romaniei. Acest monument a fost reabilitat si asezat ceva mai central, intr-un cadru mult mai adecvat. Acesta, ca de altfelorice alt monument sau cimitir, nu mai aminteste in prezent de altceva decat de ceea ce inseamna razboiul… si cata grija trebuie sa avem pentru a pastra pacea. Acei americani au cazut pentru tara lor, SUA a adus libertatea multor popoare. Toate tarile eliberate de ei au cunoscut un progres vizibil… nu sunt cel mai mare fan al Americii, au facut si bune si mai putin bune, dar ce este al lor este doar al lor.
      Nu privesc cu ura nici la cimitirele sovietice…cei de acolo au fost dusmani pentru noi, eroi pentru tara lor. Mi se pare un gest normal sa se depuna flori la mormintele acestora. Sunt episoade de istorie pe care nu avem cum sa le ignoram. Important mi se pare ca acestea sa nu se repete. Si da, a fost un cimitir de soldati americani in Valea Prahovei, dar, dupa razboi, SUA i-a dezgropat si i-a luat acasa.
      Poate ca acel as al aripilor romanesti nu are monument, pentru ca nimeni nu i-a facut unul… dar acea carte de la Sinaia exista cu ani inainte de acest eveniment. Nu ne respectam eroii, nu stim sa vorbim despre ei, aici este problema.
      Sa stii ca la cimitirul eroilor din Sinaia, administratia locala a refacut tunurile din razboiul de independenta si la sarbatorile nationale se depun coroane si flori la fiecare mormant romanesc. Aduc elevi pentru aceste lucruri, ceea ce este foarte important.

      Apreciază

      1. Festina Lente spune:

        cel mai onest memorial de razboi l-am vazut la Turtucaia. este un mic obelisc, cu patru laturi. pe fiecare latura scrie, in bulgara, germana, romaneste si in turca (cele 4 natii care s-au batut acolo) – GLORIE CELOR CARE AU STIUT SA MOARA VITEJESTE PENTRU TARA LOR. nu contrazic argumentele tale, istoria nu trebuie ignorata in nici un fel, dar poate ca un pic mai multa decentza din partea autoritatilor n-ar strica -daca-i cauti nitzel, gloriosii edili si vajnicii comandanti ii descoperi prin arhive. arhivele Securitatii….

        Apreciază

        1. Rares, chiar am incheiat de scris o carte, care scoate din anonimat, o multime de eroi, mai ales de pe aici. De ei nu mai stie nimeni, nu neaparat din ignoranta ci pentru ca toate cartile sau referintele despre ei au fost adunate in timpul prigoanei comuniste.
          Nu stiu monumentul de la Turtucaia… Cred ca a fost cea mai mare infrangere suferita de noi in primul razboi mondial. S-au predat ai nostri cu miile, au avut niste comandanti vai de capul lor…

          Apreciază

            1. Multumesc 🙂 Ti-am mai zis odata, ca esti un foarte bun ghid, ca faci o munca gratuit… pe care altii platiti pentru asta nu o pot face.

              Apreciază

              1. Festina Lente spune:

                ei… nu chiar. pur si simplu scriu despre ce-mi place, ca si tine dealtfel si altii de pe-aici… Paste LUMINOS !

                Apreciază

                1. Cand faci lucruri in care crezi, totul are o directie clara 🙂 Fain monumentul de la Turtucaia si fortareata. Este placut sa gasesti astfel de oameni ca tine, care sa doreasca sa vada tot felul de obiective. Mi-a placut cum te-ai documentat cu Moltke, cum participase si Tolstoi la atac… „Amintiri din luptele de la Turtucaia” parca se numea ce scrisese Toparceanu. Mi s-a parut mereu cea mai completa relatare despre aceasta lupta, cu vreo 15.000 de prizonieri romani… cum cereau ai nostri paine si aia ziceau „ciaca” adica asteapta, episodul cu soarecele caruia bulgarii ii ziceau „misca” este singurul care mai rupe din dramatism.
                  Foarte frumos alcatuit materialul. Ar trebuie de curiozitate sa mai consulti niste ghiduri sa vezi cate lipsesc din ele 🙂
                  Si tu sa ai un Paste deloc comun… asa cum trebuie sa fie 🙂 Multumesc!

                  Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.