Rezultate si date din „Programul de monitorizare, control si eradicare a rabiei din Romania” referitoare si la Parcul Natural Bucegi si Valea Prahovei

In ultimele luni ale anului trecut, s-au desfasurat mai multe actiuni de combatere a rabiei la nivel national, baza legala a acestora fiind „Programul de monitorizare, control si eradicare a rabiei din Romania”, aprobat si cofinantat de Comisia Europeana (Decizia C.E. 722/2013).

Am sa va prezint cateva detalii din acest program, cofinantat in proportie de 75% de Comisia Europeana… un program de „cateva” milioane de euro 🙂

2._afis_Atentionare_A3

– „Avand in vedere evolutia endemica a rabiei la populatia de vulpi din Romania, se aplica vaccinarea orala antirabica, la aceasta specie, pe tot teritoriul tarii, prin administrare orala a vaccinului.”

– „Vaccinarea orala a vulpilor se efectueaza prin distribuirea momelilor vaccinale cu ajutorul avioanelor, pe suprafete intinse sau in zonele greu accesibile, iar in jurul localitatilor se administreaza si manual, prin gestionarii fondurilor cinegetice, cu asistenta din partea medicilor veterinari oficiali”.

– „Liniile de zbor sunt stabilite la o distanta de 500 m intre ele, cu o viteza de zbor de maximum 180 km/h, la o altitudine maxima de 150 metri.”

– „Distribuirea momelilor pe cale aeriana, trebuie sa fie de 25 momeli/kmp. Daca este doar o vizuina de vulpe pe acel kmp se pun toate cele 25 de momeli, risipite, daca sunt doua vizuini se pun in jur de 12-13 momeli la fiecare vizuina.”

-In judetul Dambovita, Parcul Natural Bucegi, sunt doua fonduri cinegetice: nr.15 Brateiu si nr. 16 Valea Ialomitei. Singura zona din Parc ce tine de judetul DB, unde au fost puse momeli la vizuina a fost zona aferenta Sanatoriului Moroieni. In data de 21 octombrie 2014, actiunea a fost realizata de catre doi paznici de vanatoare ai AVPS Dunarea 2007 si de doi medici veterinari.

– In judetul Prahova, au fost distribuite aerian 101.443 de momeli vaccinale si manual, la vizuina, 1650 momeli

– Zborurile au fost efectuate in perioada 6-8 octombrie, atat pentru judetul Prahova cat si pentru judetul Dambovita, de avioane care au decolat de la Ploiesti.

-„Avand in vedere suprafata mare impadurita a Parcului Natural Bucegi, suntem siguri ca si aici s-au distribuit din avion momeli vaccinale.”

– „Pentru imunizarea vulpilor s-a folosit vaccinul Lysvulpen, produs de firma Bioveta din Cehia, cu seria 4421, valabilitate-24.08.2016.”

– „In vederea evaluarii vaccinarii, dupa 45 de zile de la finalizarea campaniei de vaccinare antirabica la vulpi, se vor organiza campanii de vanatoare in zonele in care s-a efectuat vaccinarea.”

– „Campania de vaccinare in judetele Prahova, Dambovita si vecinatatea localitatii Predeal, s-a derulat in perioada 06.10.2014 – 18.10.2014.”

– „Eficienta acestei actiuni (adica a distributiei aeriene, ca am intrebat cat de eficienta este aceasta treaba!) va putea fi interpretata complet dupa jumatatea anului 2015, dar din experienta altor state membre putem sa va informam ca eficienta poate ajunge la 100%, eradicarea rabiei, in decursul unor vaccinari consecutive”.

Afis_500_X_700_tipar_cmyk_300_oct_nov– „In ultimii ani nu au fost depistate cazuri de rabie in zona localitatilor amintite (adica in Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal!).”

– „Pretul unei momeli este de 1,045 RON fara TVA.” Deci vin cam 100.000 de momeli pe judet, calculand cate judete sunt, reiese o suma importanta… alocata platii acelor momeli.

– „Nu avem raportate cazuri de ingerare accidentala la oameni si nici la animale.”

– Total momeli distributie aeriana si manuala:

Judetul Prahova – 101.443 plus 1650

Judetul Dambovita – 89.591 plus plus 1400

Judetul Brasov – 118.643 plus 1625

– „In interiorul localitatilor nu se distribuie momeli vaccinale antirabice prin vaccinare orala.”

Iata cateva din datele acestui program, la care ma uit foarte atent… Voi mai reveni pe viitor si cu alte date!

Anunțuri

2 răspunsuri

  1. E f. bine ca se face, e f. necesar, dar oare toate aceste cheltuieli s-or putea justifica?!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: