Top 20 Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi…oameni si fapte intr-un sit comunitar

Ne regasim in al saselea an… la a sasea editie de Top 20 🙂 Doar este Ignatul.

Sa citim putin despre ce au facut unii si despre ce nu au facut altii 🙂 Nicio editie si niciun an nu seamana…

Cea mai periculoasa actiune de salvare desfasurata in Parcul Natural Bucegi a avut loc in noaptea de 13/14 decembrie 2014, cand echipe ale formatiei salvamont din Busteni au intervenit pentru a salva doi alpinisti blocati intr-un perete din Abruptul Caraimanului. Fiind frig, sufla vantul, era gheata si zapada (in astfel de conditii, fiecare minut este important, si pentru cei accidentati, si pentru salvatori), echipa formata din Laurentiu Paraschiv si Stefan Petrut a traversat portiuni periculoase fara asigurare, riscandu-si vietile pentru a-i salva la timp pe alpinisti. O poveste tinuta sub tacere, probabil din cauza unor reprosuri ca si-au asumat niste riscuri, desi ar fi trebuit sa fie pe prima pagina…

Autoritatea locala cea mai preocupata de conservarea trecutului istoric a fost in acest an: Primaria Sinaia.  Administratia sinaiana a restaurat doua monumente importante: „Cartea Americanilor” si „Monumentul de pe Molomat”.

Nu exista concurenta pentru titlul de cea mai buna institutie culturala a zonei, deoarece a existat mult interes, multe evenimente de anvergura, multa munca, astfel ca acest binemeritat titlu ajunge la Muzeul National Peles.

Cea mai frumoasa competitie de alergare montana desfasurata in Parcul Natural Bucegi a fost… Nu, nu a fost Marathon 7500, din cauza vremii… ci Ultramaratonul Bucegi-Leaota, organizat de Salvamont Dambovita.

Cei mai buni oameni ai mediului din Parcul Natural Bucegi, pentru a nu stiu cata oara consecutiv, sunt domnii Clementin Negutescu de la Administratia Parcului Natural Bucegi si Stelian Soare, carora eu le port un deosebit respect pentru ceea ce fac. Mereu i-am vazut implicati.

Cel mai bun om al legii din Parcul Natural Bucegi, de asemenea un titlu acordat consecutiv 🙂 merge la jandarmul montan Eugen Petroiu. Cu el esti prieten pana la lege, ai incalcat legea, te-a amendat. Poti sa suni pe cine vrei, el o stie pe a lui, este pus sa reprezinte legea si sa o aplice, asa ca asta face. Din pacate, in Romania, astfel de oameni se confrunta cu diferite probleme, daca maine isi pierd serviciul, ca au deranjat nu stiu ce politician indeplinindu-si atributiile, noi nu stim sa-i aparam, nu stim sa fim de partea adevarului. Ar trebui sa nu ne mai fie frica si sa nu mai fim complici prin tacere, pe principiul ca nu ne afecteaza. Oriunde se produce o nedreptate in sistem, ne afecteaza mai devreme sau mai tarziu…

valea prahovei

Cea mai profesionista institutie de salvare montana ramane si in acest an Centrul Montan al Jandarmeriei situat in Sinaia. Efectiv, nu pot fi depasiti de nimeni instructorii montani… sunt foarte buni.

Titlul de cel mai bun salvamontist din Bucegi ajunge la Geo Badea de la Salvamont Dambovita, un om meticulos, cu actiuni concrete, eficient, serios si modest.

Pentru ca ani la randul, Consiliul Judetean Dambovita, in afara de a distruge Parcul Natural Bucegi cu tot felul de proiecte nebunesti nu a facut altceva, ei bine, in 2014 au facut primul lor lucru bun 🙂 Au reamenajat Pestera Ialomitei, cel mai atractiv obiectiv speologic din acest parc natural. Astfel ca la ei merge titlul de cea mai buna investitie efectuata in Bucegi in 2014. Trec peste faza cu urmarirea liliacului carn, specie periclitata, de interes european si alte povesti atasate… 🙂 Eu nu stiu cum de nu-i ia cineva de ghiuverca pe astfel de saltimbanci, atunci cand propun asemenea prostii… sa risipesti o caruta de bani cotrobaind prin cotloanele muntelui dupa un liliac pe care tot tu l-ai gonit din mediul sau, atunci cand ai aplicat proiecte ce nu respectau conditiile prevazute in acordul de mediu. Tot felul de oameni, de la tot felul de institutii, cautand de zor liliacul pe toate coclaurile… Asta se cheama doar prostie, cheltuieli cu scop bine tintit si demagogie. Insa Pestera au facut-o frumos… recunosc acest lucru 🙂

Cea mai stupida actiune din Parcul Natural Bucegi a apartinut celor de la Complexul Piatra Arsa. Ei au demolat cabana veche, o anexa pierduta prin niste constructii urate, fara nicio logica. De fapt, cea mai mare „tiganie imobiliara” din Bucegi acolo o gasesti. Acea anexa ce strajuia intrarea in restaurantul complexului, de fapt, era cabana originala, ridicata in anul 1935 de catre vanatorii de munte, pe cand aveau acestia cazarma la Sinaia. Incultii de azi, in loc sa integreze cabanuta intr-un proiect estetic, au pus buldozerul pe ea si au inceput sa ridice o alta constructie, chipurile mai frumoasa 🙂 Nimic nu este mai frumos ca originalul… si-au dus istoria la gunoi. Grinda principala a cabanei, carata cu spatele tocmai din Sinaia de catre vanatorii de munte, au bagat-o pe foc.

Cele mai slabe institutii in domeniul mediului din Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi au fost Comisariatele Judetene ale Garzii de Mediu si subunitatile Romsilva. Nu au facut mai nimic, nu au deranjat sau doar au taiat lemne.

Cea mai mare si mai benefica realizare in domeniul turismului si al protectiei mediului apartine Administratiei Parcului Natural Bucegi… si o reprezinta ridicarea si punerea in functiune a Centrului de Vizitare al Parcului Natural Bucegi de la Busteni.

Cea mai buna institutie/organizatie implicata in domeniul protectiei mediului, prin actiuni constante, cu tone de sare introduse in habitatele caprelor negre, hranirea animalelor la timp, combaterea speciilor invazive si oprirea actelor de braconaj, este fara niciun dubiu Asociatia Hubertus, gestionarul Fondului Cinegetic 25 Sinaia.

fc25sinaia

Cele mai bune unitati turistice din Parcul Natural Bucegi, unitati cautate de oamenii de munte, unitati care stiu sa se promoveze, sunt: Cabana Bolboci si Terasa „La Sami”. In treacat, as aminti si de cabana Malaiesti, cautata de montaniarzi din cauza pozitiei sale izolate.

Surprinzator, cea mai cautata unitate turistica din Bucegi  a fost, in 2014, Terasa „La Sami”. Se promoveaza bine la festivalul Sinaia Forever, administratorii stiu sa se adapteze cerintelor, au si o pozitie buna, glume bune… Au inceput sa se contureze niste lucruri in folclorul montaniarzilor: ceaunul celui de la cabana Bolboci, pastrama lui Sorin Aldescu de la Cota 2000, ceaiul de la Diham Phoenix, micii si costita de „La Sami”, bulzul de la Stana Regala, servirea prompta a doamnelor de la cabana Omu. Nu am mai auzit nimic de cabana Poiana Izvoarelor, pentru ca o evita toata lumea… doar un hain si dusmanos element faunistic vietuieste pe acolo 🙂

sapatura

Cea mai frumoasa intentie de restaurare cultural-istorica a apartinut, in 2014, Primariei din Busteni. S-a incercat restaurarea monumentului de pe muntele Caraiman. Aceasta intentie va continua si in 2015, pana la urma, sigur se va face ceva si cu acel monument. Trebuie consemnata aceasta initiativa, pentru ca s-a muncit mult la depunerea proiectului, au fost implicati functionari, arhitecti, multi alti specialisti.

Apropo de Busteni, cel mai bun articol pe care l-am citit in acest an in zona noastra, a fost scris de Cristi Achim de la Ziar de Busteni. Bine, or mai fi fost si altele in presa scrisa sau pe la altii in domeniul virtual, trec si peste faptul ca imi place satira lui Dragos Patraru, pe la el intru ca sa rad… eu, insa, pe acesta l-am retinut 🙂 Articolul lui Cristi este Vorbe-n gura 4… are un umor aparte 🙂 http://ziardebusteni.ro/2014/11/04/vorbe-n-gura-4/

Este primul an cand vad ca Biserica se implica in diverse actiuni prin zona noastra. Vreau sa subliniez lucrurile care mi-au placut, despre cele care nu mi-au placut, de genul constructiei uriase de la Pestera Ialomitei, situata prin padure, am mai scris. Sunt tot felul de chestii pe care le face Biserica de cand Prea-Nefericitul Daniel a ajuns patriarh… care, daca nu poate inmulti painea si pestii, face ce stie mai bine: inmulteste banii 😉 Daca omul asta a ajuns sa numeroteze lumanarile, ce mai poate fi spus? Din chestii din acestea mici, iti dai seama cata avaritie are… ba’, sa numerotezi tu lumanarile, este de plansul lumii 🙂 🙂 Oamenii nu i-ai numara… si te mai miri ca au unii ceva cu Biserica. Eu, personal, nu am ceva cu Biserica, ma deranjeaza anumite chestii, imi plac altele… nici nu rezonez cu ideea petitiilor contra Bisericii. Daca oamenii ar crede in Dumnezeu, daca slujitorii Domnului ar crede in EL, astfel de lucruri nu s-ar intampla. Deci cea mai mare implicare in viata sociala din Valea Prahovei a apartinut in 2014 Bisericii Ortodoxe. S-a sfintit biserica mare a manastirii Caraiman, s-a sfintit pictura noua de la Biserica Domneasca, s-a sfintit locul unde va fi ridicata o bisericuta pe Bucegi, zona Baba Mare, desi mergea una mai degraba in soclul Crucii de pe Caraiman, s-a sfintit crucea de pe Molomat.

Ceva care imi place…

Ceea ce nu ma opreste de la precizarea ca exista un job la mare cautare in zona noastra, pentru care sunt aplicanti fara numar. Doar unul castiga, fiind doar un post. Daca va tine CV-ul si aveti cu ce 🙂 puteti incerca sa aplicati pentru jobul de Prea-Sfant Maturator de Bazin la manastirea Caraiman. Este simplu de tot, faci curat la pesti. Curat, adica strangi banii sa nu moara pestii… super job. Am aplicat si eu de vreo 100 de ori, dar concurenta este acerba, luptele seculare, probele grele, totusi, speranta moare ultima si inca nu a murit. Este o gluma, clar, dar, in opinia mea, asta este cel mai bun job din Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi.

Premiul pentru adanc spirit civic si pentru magnific interes dovedit in protejarea padurilor merge la comunitatile locale din Valea Prahovei si la Politia din aceste statiuni. Din data de 8 octombrie, de cand a devenit functional Radarul Padurilor, si pana in prezent, nici macar 5 cetateni nu au apelat nr. 112 sa anunte un transport de lemne observat ca iese din padure… nici Politia nu a prins pe nimeni. Exceptand amaratii prezentati drept trofee televiziunilor ca au fost capturati in fapt… pe cand luau lemne de foc din padure, sa se incalzeasca acasa 🙂 Deci, ca sa intelegeti, nu este vorba nici pe departe ca totul este lapte si miere, toata lumea este deconectata, dezinteresata, putini se mai agita sa vada cum stau lucrurile si, fiind cazuri izolate (Orasul Busteni si Hello, Busteni de pe FB), sunt catalogati nebuni, cu probleme… oamenii stau linistiti, nimeni nu vrea probleme, dar toti vor sa traiasca bine 🙂 Bine, in doua saptamani as demonstra cum stau lucrurile, de fapt, dar unii vor zice ca vreau sa ma laud, altii ca m-a pus cineva sau ca tot nebun am ramas… asa ca imi ocup timpul cu ce tine de mine, nu tine de mine sa fac si treburile altora, chiar daca le-am mai facut, am niste proiecte de finalizat, o carte de terminat, diverse… si apoi, cand vezi atatia fricosi, te intrebi pentru ce, avem soarta pe care-o meritam. Este simplu sa opresti transporturile ilegale de lemne, dar nu se vrea… sau, mai bine, sa inchei cu o replica pusa in gura lui Adrian Nastase: „Am facut puscarie pentru un partid de idioti”. Cat am ras cand am vazut chestia asta 🙂 🙂 🙂 Unii umbla dupa etnici care fura cetina de brad si altii le vantura pe sub nas tiruri de lemne…

Cea mai mare aberatie din zona noastra, ceva mai urat nici ca s-ar fi putut inventa in acest an, apartine primarului din Azuga, dl. Samson 🙂 De cand am auzit-o si de cate ori imi aduc aminte de ea, mor de ras 🙂 🙂 🙂 Omul asta…. 🙂 🙂 🙂 Deci, sa iau un ton serios, domnul edil a declarat ca face pe muntele Sorica, el-institutie si cu un libanez-societate… o statiune cu locuri de cazare… cat are tot Busteniul. Bun pana aici, omul viseaza, nu este ceva rau 🙂 Dar cand a scos perla ca va incasa de 3 ori bugetul localitatii pe care o conduce, adica 5 milioane de euro din taxe si impozite, a fost deja prea mult. Asta-i SF de la cap la coada, amice! 🙂 Pai pierzi numarul milioanelor de euro investite, nu amortizezi investitia nici in 50 de ani… Mai bine furi acesti bani, te duci la puscarie si tot iesi mai repede decat s-ar amortiza investitia.

lacat vechiIstoria consemneaza ca de pe Sorica s-a tras cu tunul la greu in primul razboi mondial, ca de, veneau invadatorii, dusmanii patriei… sa mai poti trage si in 2015, fie si cu alt tip de ghiulele, ma cam indoiesc. Cand o baga un Blitzkrieg DNA-ul, nu stiu ce se mai alege de elanul nostru patriotic. A, dar ce sa ne complicam cu de-alde d-astia, procurori, politie, ce sunt astia, ce bani au ei… doar s-au mai vazut eroi autohtoni care inconjurau de unii singuri cate o companie inamica si apoi, neavand ce face, aia tot nu voiau sa se predea, i-au lichidat pe toti… si BUUUM! Cand s-au trezit, erau toti intr-o celula la povesti… despre tunuri din sudul Libanului aduse la Sorica in varf 🙂

Ne revedem la anul, de Ignat… cu alte povesti, titluri, pamflete si elogii, dedicatii si mustrari 🙂 Sa fim sanatosi pana atunci!

Anunțuri

19 răspunsuri

 1. Am sunat si eu la 112 pentru un transport de lemne. Operatoarea mi-a spus ca trebuie numarul de la remorca. Eu am luat numarul camionului nestiind ca trebuie si numarul remorcii. Nu stiu daca era un transport legal sau ilegal, stiu doar ca pe Valea Cerbului-Gura Diham se fac defrisari destul de serioase de mult timp. Nu am sa ezit niciodata sa sun la 112 in cazul cand am sa vad un camion incarcat cu lemne.

  Apreciază

  • Foarte interesant comportamentul operatoarei. Adica nu a anuntat mai departe, nu-i asa?

   Apreciază

   • Nu. A zis ca am nevoie de nr de la remorca, altfel nu e valabil. Oricum am vazut noi marcaje de defrisare din Valea Cerbului-Poiana Mare pana sus in Muchia Lunga. In jur de 300 de copaci marcati.

    Apreciază

    • O smecherita, care in loc sa-si faca serviciul, a preferat sa-ti caute nod in papura. Nu ar fi rau daca mi-ai spune data cand ai sunat. Legat de acea problema expusa de tine pe Facebook, cu defrisarea de la Caminul Alpin… stii ca a fost un control al mai multor institutii prin acel loc. Nu stiu ce raspuns ai primit, dar sa-ti spun ce stiu eu. Acea portiune de padure ar fi fost invartita cand era sef la Romsilva tipul ala care a dat tot felul de tunuri, de la ace de cravata, la tancul pentru scos buturugi, undeva prin 2003-2004. Practic, acea padure cu vreo 200 de copaci este particulara, realizandu-se un schimb de padure pe la Arges. Cand cei de la Parc au trasat limita Parcului Natural Bucegi, au aplicat marcajul patrat rosu cu margini albe si acolo, ei nestiind la acel moment ca este padure particulara. Cert este ca marcarea copacilor a facut-o un ocol din alta parte si ca lemnul ar trebui exploatat de catre Evergreen… Deci, nu avea cum sa marcheze si sa taie cineva de la Busteni sau de la Azuga. O sa am in curand o adresa oficiala si o voi publica.
     Cu marcarea dinspre Muchea Lunga, stii, eu nu sunt impotriva exploatarii rationale a padurii, chiar este bine ca se scot niste bani… altfel, padurea imbatraneste si lemnul nu mai poate fi folosit. Problema apare cand nu sunt respectate prevederile legale, cand se taie cat se vede cu ochii si orice arbore… nu prea a fost cazul pe la noi. Totusi, pe mine nu ma deranjeaza ca taie Geaca sau Nae Contes, ci ca oamenii acestia nu au facut nimic pentru societate, au facut pentru ei, in detrimentul societatii. Iar in urma lor au lasat haos, nu au plantat niciodata un puiet de brad de bunavoie, iar acolo unde au efectuat o cat de mica impadurire, au avut grija ca intr-un interval scurt de timp sa treaca cu buldozerul peste acele locuri. A se vedea parcelele impadurite de Primarie si Ocolul Silvic Azuga pe Valea Cerbului, cu pin, peste care, in iarna anului urmator, a trecut dl. Contes cu utilajele. Ma refer la zona de langa podul cu balustrade metalice dinspre Gura Diham. Nici curatenie nu au lasat vreodata prin parcelele exploatate. Au distrus drumuri forestiere si trasee turistice si niciodata nu au reparat nimic. Deci, pe mine nu ma deranjeaza ca ei se ocupa cu exploatarea masei lemnoase, ci firava educatie pe care o au, lipsa de bun simt fata de comunitatea locala, careia ii distrug zestrea naturala. Stii bine ce a facut pe Plaiul Fanului… in loc de traseu turistic, pe acolo sunt transee lungi de vreo 3 kilometri. Vor veni cu siguranta alte timpuri si astfel de persoane nu se vor mai regasi in ele, pentru ca nu le vor intelege.

     Apreciază

     • Am sunat pe 11 decembrie la ora 11:36. In legatura cu defrisarea de la Camin am auzit tot felul de variante. Nu stiu ce o sa se mai intample acolo dar ar fi pacat sa se taie si acea padure. Am facut multe poze acolo ca sa am ca amintire. Si eu sunt indignat de atitudinea taietorilor de lemne mai ales ca merg mult prin padure si vad ce gunoaie raman in urma lor si ce distrugeri. Urmaresc doar profit si nu am nici cel mai mic respect pentru padure si natura. Stiu si povestea cu acei pini plantati pe Valea Cerbului. Si acolo a fost o mare bataie de joc. Utilajele lor distrug tot si nu le pasa. Doar cu mici exceptii restul lumii tace si nu se implica deloc. Nu exista spirit civic sau este inabusit de tot felul de interese. Nu le place cand gasesc gunoaie si distrugeri dar nici nu se implica cu ceva.

      Apreciat de 1 persoană

 2. Tot respectul si consideratia pentru Dl.Clementin.Sa-i dea DUMNEZEU multa sanatate si putere de munca.Are un loc binemeritat in capul listei alcatuite de Dl.Adrian Ciorba caruia de asemenea ii dorim mult succes si la cat mai multe realizari.

  Apreciat de 1 persoană

  • 🙂 Dl. Clementin, ca si dl. Stelica, sunt niste oameni seriosi. Mie imi plac oamenii responsabili, de la care ai ce invata, oricum, sunt un norocos pentru ca acum, la tinerete, este bine sa cunosti astfel de oameni, sa ai ce invata. Dl. Clementin seamana cu un ursulet, e puternic, asa 🙂 si calculat la vorba, la fapta, muncitor… eram odata cu mai multi pe munte si dansul povestea cum mergea cu animalele cand era mic, cum cosea, sa stii ca eu nu ma mai saturam ascultand… are talent in a povesti si le relata cu umorul acela specific omului care a inteles niste lectii de la viata. Este fain de tot sa stai pe langa astfel de oameni, nu am eu ocazie prea des, dar cand se intampla… 🙂 Ultima oara cand l-am vazut, trebuia sa plec repede, dar tot am stat vreo doua ore prin preajma lui 🙂 Oameni de acesti gen fac parte dintr-o altfel de lume, de fapt, oamenii care merg pe munte simt altfel, sunt altfel… iti dai seama ca in timp, le-am scos si lor destui peri albi. Ar mai trebui sa-ti povestesc si de domnul de la Fondul Cinegetic 25 Sinaia. Initial, ma gandeam eu, ce poate sa faca si din acestea. Apoi, am descoperit un interlocutor grozav, cu multa experienta, umblat prin tot felul de tari, pasionat de ceea ce facea, cu o viziune, cu tot felul de idei progresiste. Avem atata nevoie de asemenea oameni… odata, i-am aratat un craniu gasit de caprioara, el, in cateva minute, mi-a spus toata povestea lui, cati ani avea animalul, vazuse o gaura provocata de glont, cand a fost impuscat etc. Intotdeauna, omul potrivit in locul potrivit va fi de neinlocuit… Multumesc pentru urari, sper sa fac cat mai multe lucruri bune, de fapt, eu consider lucruri bune pentru mine, cele facute pentru mai multi. Nu este lipsa de modestie, ci asa cred eu 🙂 Stiu ca nici tu nu crezi, dar, efectiv, nu pot dormi bine pana cand nu stiu eu ca am facut anumite lucruri… sa pot privi multumit si sa zic: am facut si lucrul acesta, urmatorul 🙂 Acum, printre prioritati, este acea carte, care o data iesita pe piata, va schimba multe opinii… m-am ferit, pe cat posibil, sa dau multe detalii, dar nu este ceea ce se crede ca va fi… adica, o carte, doua coperti, o poveste, un traseu turistic, vorba lunga, lucruri auzite… nici pe departe. Este aproape gata, nu pot zice ce inseamna aproape gata, pentru ca eu verific de cateva ori detaliile, dar merita asteptat.

   Apreciat de 1 persoană


 3. Sarbatori fericite ! 🙂
  Aliosa.

  Apreciază

 4. O săptămână nouă cât mai bună şi Sărbători cu bucurii şi binecuvântare! 🙂

  Apreciază

 5. Topul, sa-mi fie cu iertare, ar trebui completat cu CEL MAI VIGILENT BUCEGIST. Si pentru ca suntem in Ajun: Craciun fericit iar Anul nou cu sanatate, impliniri si numai cu vesti bune din Bucegi! LA MULTI ANI!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: