Monumentul „Cartea Americanilor” de la Sinaia a fost restaurat!

Va intrebati ce o mai fi si acesta? Nici eu nu stiam de aceasta denumire pana acum, cand am inceput sa scriu despre el. Neavand o denumire, a trebuit sa-i dau una. Langa Cimitirul Eroilor din Sinaia, cel situat in apropierea Casino-ului, se afla o carte sculptata in piatra. Pe aceasta sunt scrise mai multe randuri despre militarii americani cazuti in lupte, pe teritoriul Romaniei. Stiti ca au mai bombardat ei rafinariile, Bucurestiul… in cel de-al doilea razboi mondial.

Este vorba despre acest monument:

1Doar cand ploua se mai putea citi scrisul, altfel, pe vreme buna… slabe sanse.

Intr-o zi, in saptamana dinaintea festivalul Sinaia Forever, am constatat ca a disparut cartea din acel loc. Am vrut sa fac o adresa la Primaria Sinaia, poate a luat-o cineva din greseala, cu ocazia reabilitarilor din centrul orasului… pana la urma am renuntat, primand gandul ca sigur au luat-o pentru a o restaura. Nu avea cum sa dispara asa, in neant, peste noapte.

SAMSUNGAcolo a fost initial, dupa acel bradut

Azi a reaparut:

SAMSUNG

SAMSUNGEste altceva 🙂 Imi place foarte mult cand se conserva urmele istoriei…

SAMSUNGMai intai m-am gandit ca poate nu a fost o idee prea buna acest nou amplasament. Apoi m-am gandit ca este bun, pentru ca astfel este adus monumentul in atentia tuturor. Sinaia are urme istorice la tot pasul, ca acum se conserva unele dintre acestea nu poate fi decat o bucurie. A fost amenajat un loc special pentru cartea din piatra…acesta se gaseste in apropiere de intrarea spre Castelul Peles dinspre DN 1. Oricum, cartea statea ascunsa de acel bradut si in afara cimitirului… si acum pare ca si-a gasit locul. Inca un colt de istorie de vazut la Sinaia… ca sunt multe. Cine face chestiile acestea, cunoaste bine istoria Sinaiei. Mai este o banca din anul 1905 in parc… Un vizitator, cu putina atentie, poate observa multe detalii.

SAMSUNGIata si cine a mai contribuit la reabilitarea acestui monument, pe langa cei din Primarie

Din spatele monumentului se poate continua pe o alee, recent amenajata, care duce pana la Cimitirul Eroilor:

SAMSUNG

SAMSUNGFrumos loc de stat seara

Anunțuri

5 răspunsuri

 1. Multumim! Nu stiam. Am bantuit mult cimitirul eroilor si imprejurimile dar nu am bagat de seama.
  Spor la treaba.

  Apreciază

 2. Am văzut-o astă vară şi nu se mai vedea nimic. Chiar mă gândeam de ce nu se ocupă nimeni de acest monument. Acum arată altfel, mult mai bine. Pe vremuri erau nişte „eforii” pentru eroi şi monumente. Acum cine se mai ocupă de monumentele eroilor din ţara întreagă? Doar primăriile? Cred că este ultima lor grijă…

  Apreciază

  • Ma bucur ca l-au adus in atentie, ca l-au refacut. Mai sunt si azi efori, Oficiul National Cultul Eroilor. I-am intrebat, acum cateva luni de zile, unde este inmormantat poetul erou Mihail Saulescu si nu mi-au raspuns. Pentru ca habar nu aveau 🙂 Nu prea am auzit de actiuni de anvergura demarate de acest oficiu.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: