Codul Silvic, din modificare in modificare, si impactul pentru Parcul Natural Bucegi

Miercuri, 17.09.2014, Senatul a trecut la modificarea Codului Silvic, evident ca nu s-a tinut cont de propunerile facute de fostul ministru al Apelor si Padurilor, Lucia Varga. Hotii nu au cum sa dea peste mana altor hoti, cand ei au avut campanii electorale finantate din bani ce miros a rasina si a rumegus. Exista o singura modificare de luat in seama, cu un real impact, in rest, ce s-a modificat, nu are mare importanta, in sensul ca nu sunt masuri stricte de protectie, ci mai degraba inlesnesc pe cate unii sa-si ridice case la marginea padurii… cu aceasta prevedere, multi vor rasufla linistiti… cati nu au case ilegal construite chiar in fondul forestier?!

Propunerea prin care statul era obligat sa impadureasca 2 milioane de hectare in 20 ani, a fost si ea introdusa in sensul vazut de senatori, adica, de ce 2 milioane, cand putem doar unul…  Perdelele forestiere nu mai fac parte din fondul forestier, asa ca acolo unde mai exista copaci pe marginea drumurilor, pot fi taiati oricand de autoritatile locale… „sa nu cada pe cineva”! Se va putea construi la circa 50 metri distanta fata de limita padurii, insa peste tot prin Bucegi, Valea Prahovei, Valea Ialomitei, zona Bran-Moeciu, veti gasi o multime de vile prin padure…deja! Partea buna, cum spuneam mai sus, este ca Jandarmeria va putea controla din nou, dupa cativa ani, transporturile lemnoase. Apare denumirea de „Padure-Parc” , adica va fi la latitudinea administratorului sau a proprietarului sa amenajeze alei, banci, sa traga curent electric, sa monteze mici constructii…buna afacere si asta pentru unii, nu pentru mediu.

Legat de exploatarea forestiera, trebuie sa aduc in atentie un comentariu, facut in anul 2013 pentru Hotnews, de catre un om de afaceri din acest domeniu. Acesta se numeste Traian Larionesei si conduce un grup de firme de exploatare si prelucrare a lemnului, are 600 de angajati si avea o cifra de afaceri de 32 milioane de euro. Aceste date, coroborate cu exprimarile dumnealui de mai jos, creioneaza, pana si celui mai mare sceptic, realitatea din padurile Romaniei, cate au mai ramas:

„Nimeni nu fura din padure fara stirea cuiva. Asta, cu furatul lemnului, este o poezie care o spun toti ca sa treaca si sa se accepte. La ora actuala, cei mai mari hoti de padure sunt silvicultorii. Fara stirea lor, nu se misca nimic. Daca pe viitor le mai dai si ce muncesti tu sa vanda, dati-mi voie sa va spun ca e greu. Daca o partida este de 2.000 de mc, eu o tai in rampa si padurarul intocmeste avize, el scrie ce vrea. Aia se factureaza. Si poate el are alte interese. El trebuie sa faca alte lucruri, sa planteze, sa ingrijeasca padurea, nu sa vanda. Ramane treaba lui nefacuta”.

In ceea ce priveste Parcul Natural Bucegi, exceptand  zona muntelui Gutanu, unde s-a taiat cat se vede cu ochii, taierile de padure nu sunt atat de dese si nu este ca in alte paduri, de exemplu, din zona muntilor Baiului, unde se scoate lemn cat se poate de mult. In Bucegi, lucrurile stau prost in urmatoarele puncte:

1. Zona drumului de acces spre Gura Diham, pe stanga,cum mergi, este Parcul Natural. Acolo s-au facut ravagii si nimeni nu a fost tras la raspundere. Pe dreapta este culmea impadurita cunoscuta sub denumirea de Muchea Lunga. Foarte putini stiu ca face parte, de asemenea, din situl Natura 2000, insa ocolul silvic o exploateaza ca pe orice padure.

2. Zona Glajeriei:

1

2

5Poze trimise de Gabriel Balas. Si in anul 2013 am facut o sesizare pe baza celor vazute in zona Glajeriei-Diham, dar totul era in regula 😉 Spunea prietenul Gabriel ca la intersectia celui de-al doilea drum forestier cu traseul spre Malaiesti, deci nu primul de la apa, se gasesc niste paleti de caramida si bca… deci, fie cineva vrea sa ridice ceva pe acolo, ilegal, evident, dar nu te intreaba nimeni nimic daca ai vorbit cu cine trebuie, fie sunt carate la cabana Malaiesti, desi este mai greu de crezut.

3. Drumul forestier Vanturis este de-a dreptul bombardat. Iti trebuie un tanc ca sa mai intri pe acolo… un dezastru perpetuat an de an, pentru ca pe exploatatori, oriunde ar fi ei, nu-i obliga nimeni sa repare drumul, sa stranga crengile, sa lase zona curata. Acestia extrag lemnul bun si atat, in spate ramane totul distrus, nici nimeni nu a plantat ceva… poate un caz izolat la 100 sa se fi intamplat asa ceva. Prin hartii, probabil, apar ca s-au facut chestiile astea.

4. Valea Ialomitei, atat pana la cabana Vanatorul, sau fosta cabana, mai bine zis, si ma refer la transporturile de lemne ce curg dinspre Cheile Rateiului, cat si aferent DJ 714.

Totusi, aceste taieri nu aduc in niciun caz cu ce vedem la televizor prin alti munti. Atat cat se poate si cat sunt lasati, cei de la Administratia Parcului Natural Bucegi si unii de prin ocoalele silvice, isi mai fac si treaba.

Cea mai tare masura care a fost luata insa in Valea Prahovei, nu stiu cum sa o numesc, rasu’-plansu’, habar nu am, ma uit la ea asa tamp 🙂 Cum sa incep mai bine? :):)

Primaria de la Azuga a fost castigata in anul 2012 de un reprezentant al unui partid ecologist. Bine, acel reprezentant nu avea niciun trecut ecologist,dar nu asta este important.

La sfarsitul anului 2013, primarul din Azuga, dl. Samson… si Consiliul Local 🙂 a luat/au luat niste masuri interesante, concretizate prin doua hotarari de consiliu local. Prima prevede ca drumurile forestiere de pe Valea Azugii sa treaca la Primarie, si a doua, aceasta de mai jos:

7Nimic fara…Mine. Sau fara noi. Deci, despre orice exploatare de lemn din Azuga are stiinta si dl. Primar… si cum se mai taie pe acolo!… se afla sub privirea atenta a dansului si a consilierilor 🙂 Adica, nu este deloc in regula sa se aseze doar cate unii la… masa lemnoasa 🙂 Trebuie un control, altfel se duc de rapa lucrurile, pardon, padurile. Nu uitati ca la Azuga, Clabucetele Taurului si al Azugii fac parte tot din situl Natura 2000, doar ca nimeni nu doreste sa si respecte legea in acest sens. Muchea Lunga, plus cele doua culmi mentionate un rand mai sus, sunt parti din situl Natura 2000 Bucegi, care inglobeaza si Parcul Natural Bucegi.  Teoretic si in mod normal, ar trebui ca Parcul sa se suprapuna cu situl Natura, practic sunt tot felul de impedimente… nu s-a dorit acest lucru de la inceput. Daca se va dori acest lucru, atunci suprafete importante ar trece sub controlul Adiministratiei Parcului Natural Bucegi. Limitele sitului ajung pana la unitatea militara din Predeal, pana la valea Azugii, iar spre sud, pana aproape de schitul Lespezi din Posada. Situl exista din 2007 si inca nimeni nu se preocupa de administrarea acestuia ca si arie cu un anume statut de protectie!

pepiniera naturalaPepiniera naturala

Anunțuri

8 răspunsuri

 1. Ca se taie, e clar.Nici nu mai ai ce face cind sint cu totii implicati.
  Dar, cu 1% din cistig ar putea cumpara puiet si plati oameni pentru reimpadurire.Oare ce e atit de greu de priceput ,sa-i redai naturii de lucru si ea isi va face treaba?
  Macar atit sa-i oblige cineva sa faca.
  Padurile de pe Clabucetul Taurului erau de vis.Mai sint?
  Aveam un gind sa mai vin in Bucegi.
  Cred ca m-ar apuca plinsul.
  A fost, de curind, un prieten alpinist in zona.Cum n-a mai fost de 15 ani, zice ca n-a mai recunoscut mare lucru.Abia dupa ce au ajuns la Refugiu si au laut la rind Fisurile si-a revenit din uimire si durere.
  Caci da, doare.

  Apreciază

  • Da, toti sunt implicati. Aceia care nu zic nimic, inseamna ca nu pot face ceva de teama. Ma refer la unii care lucreaza in domeniu si ar sti ce se intampla. Nici nu este nevoie, Alexandru, de vreun ban pentru impadurire. De exemplu, in Bucegi sunt desisuri atat de dese de molid, incat, din 5 exemplare va creste doar 1. Este o lupta pentru lumina si viata. Daca ar fi rariti, s-ar impaduri zeci de hectare. Sunt pe unele vai, pe unde nu a mai curs apa, adica viituri, mii de puieti de molid, de circa 20-30 cm, intinsi ca un covor verde peste pietre si aluviuni. La prima viitura vor fi maturati… nimeni nu s-a gandit vreodata sa-i scoata, si chiar daca le-ai spune, nu ar face-o. Ar prefera sa plateasca achizitionarea acestora, pentru ca asa mai isi ia cate unul un comision. Exista o prevedere legala sa se impadureasca, real, nimeni nu mai sta cu gandul la asa ceva, daca au buzunarele pline, trebuie sa cheltuiasca acei bani.
   Da, mai sunt acele paduri, s-au mai taiat din ele, nu s-au defrisat versanti intregi, dar au mai fost taiate mici parcele, pentru a fi date unor firme controlate de politicieni. Sper sa mai vii in Bucegi si sa vorbim. Da, eu aveam 10 ani la Revolutie si stiu cum aratau orasul, muntii; dupa 1993 a inceput sa se schimbe dramatic totul, apoi, dupa anul 2000, disparitia poienilor si exploatarile forestiere au devenit parte din cotidian. Oamenii s-au obisnuit cu un astfel de „progres” si pe putini ii mai afecteaza, cand nu stii, nu te doare… cand stii, este altceva!

   Apreciază

   • Adrian, desisurile alea special sint plantate asa- se numesc pepiniere- pentru ca copacul sa creasca in mediu natural, sa se inalte, iar cind va fi replantat in spatii mai largi , pentru impadurire, sa se dezvolte frumos.
    Cred ca si cei care stiu asta ” au uitat ” .
    Pacat!

    Apreciază

    • A, nu la pepiniere create de om ma refer. Despre ce spun eu, sunt pepiniere facute de mama-natura si din care noi ar trebui sa luam cat se poate lua, altfel, ei vor muri sufocandu-se unul pe altul. Ma uit de o poza exemplificativa si o postez la finalul articolul, sper sa o si gasesc repede.

     Apreciază

     • Da, ca de fapt,initial cresc ( ca si la pepiniere) unul linga altul sa se protejeze si-apoi nu mai incap si cei din mijloc se vor usca.
      Avantajul ar fi in toate cazurile de inghesuieli sau de pepiniere, ca pot fi extrasi mai usor si se prind repede in noul loc.
      Inca o data, pacat!

      Apreciază

      • Exact! Uite, am postat o poza cu un mic aspect… sunt locuri cu mult, mult mai intinse decat ce este in imagine, nici nu poti intra fara sa calci pe ei. Puietii acestia cresc degeaba acolo, sunt condamnati… la prima viitura au disparut. Natura are destule mecanisme de regenerare, dar noi ne pierdem timpul cautand pe net oferte, din pacate!

       Apreciază

 2. Cam multe modificări ale legilor, dictate doar de interese materiale de grup. Să sperăm că defrişările dezastroase făcute până acum, nu vor fi urmate de altele şi mai groaznice. Pădurea este o minunăţie a naturii care nu se reface peste noapte…

  Apreciază

  • Legile se fac pentru hoti, in principal 🙂 si de aceea trebuie in permanenta modificate. Defrisarile nu pot fi oprite decat de Politie, Jandarmerie… si macar daca s-ar mai si planta pe acolo pe unde se taie, dar acest lucru se intampla foarte rar si la scara foarte mica.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: