Manastirea Sf. Nicolae din Predeal: traditie, istorie, legionari, picturi, cruci vechi si noi

Manastire – un termen ce pare doar religios.

Va invit la o scurta plimbare pe la manastirea din Predeal.

Traditia spune ca primul intemeietor al schitului a fost calugarul Ioanichie. Acesta a ridicat un schit de lemn in anul 1774. In timpul razboaielor dintre turci si austrieci, schitul a fost ars si ulterior reconstruit in anul 1819, din piatra adusa din cariera de sub muntele Caraiman. In prezent, aceasta biserica nu se viziteaza, fiind in curs de restaurare interioara.

12aBiserica veche

Manastirea mai cuprinde insa si o biserica ridicata pe la mijlocul secolului XIX, unde in prezent se tine serviciul religios. In aceasta am sa va invit mai jos, nu inainte  de a mentiona ca intreg ansamblul monahal a fost inchis de comunisti in anul 1959. A devenit manastire de maici in 1993, an in care viata religioasa s-a intors pe aceste meleaguri.

Manastirea are o istorie cuprinzatoare, ce nu poate fi redata intr-un singur articol. Demna de mentionat este Povestea Legionara.

La data de 21 septembrie 1939, o echipa legionara condusa de Miti Dumitrescu il executa pe primul ministru Armand Calinescu, in centrul Capitalei. Acestia l-au impuscat din cauza implicarii sale in asasinarea liderului Legiunii Arhanghelului Mihail, Corneliu Zelea Codreanu. Echipa legionara s-a predat politiei, care i-a executat a doua zi, chiar pe locul unde murise primul ministru. In acelasi timp, in fiecare judet din tara au fost executati legionari, fara judecata, din ordinul regelui Carol al II-lea. Numarul acestora s-a ridicat la 252.

Carol al II-lea a dorit sa razbune astfel moartea omului sau de incredere. Ulterior, in 1940, cand s-a proclamat Statul National Legionar, s-au inversat rolurile, legionarii platindu-le cu varf si indesat. Deci ati inteles, un rege destrabalat conducea o tara, societatea era vai de ea, fiecare cum venea la guvernare il elimina pe celalalt. In acest context, au murit si mari oameni de cultura, de stiinta, politicieni.

Imediat dupa venirea legionarilor la guvernare, 80 de fruntasi legionari executati pe 22 septembrie 1939 au fost dezgropati si inmormantati la Predeal, la manastirea care face subiectul acestui articol. Acestia au fost inmormantati langa biserica veche a manastirii in cadrul unei mari ceremonii.

abAsa arata cimitirul legionar de la Predeal in anul 1940. Astazi se mai pastreaza bucati din gard, o cruce veche si cateva gropi ce adaposteau cenusa unora dintre cei ucisi

cToate aceste cruci au fost arse in perioada comunista

Dupa sfarsitul monarhiei, comunistii au distrus aproape in intregime acest cimitir legionar, urmele si ce se mai pastreaza astazi, le veti vedea mai jos.

Tot dupa Revolutie, a fost refacut oarecum acel cimitir, si inaltat un monument din marmura neagra pe care figureaza numele celor ucisi. Monumentul a fost ridicat cu binecuvantarea Mitropolitului Ardealului in anul 1998.

Sa va arat imagini din „incursiunea” prin aceste locuri incarcate de istorie:

1Aproape de manastire, pe stanga cum urci, se afla o cladire veche, parasita de foarte multi ani

2In fata manastirii

3In stanga intrarii Sf. Petru cu celebrele chei. Nu stiu de ce a fost sters numele sau, destul de grosolan…a dat cineva cu mortar

4Vedem ca Sf. Apostol Pavel a fost pictat in anul 1976

5

…si intram…pentru a vedea mai multe reprezentari cu Maica Domnului, Sf. Nicolae

6

7

8

9

10

11

12In fata bisericii vechi

13Pisania veche este aproape stearsa…cum va spuneam, biserica veche este inchisa, asa ca am mers la cimitirul legionar

14Monumentul si micul cimitir

15Singura cruce legionara

16Coroane depuse de Noua Dreapta

17Numele legionarilor ingropati in anul 1940 la manastirea din Predeal

18Aici a fost asezata cenusa unor legionari incinerati…una este acoperita, alta este goala

19Bisericile manastirii, cea mai veche este aceasta cu acoperis negru

20Monumentul legionarilor

21

22

23Tot langa biserica veche se afla mormantul unui erou al Revolutiei din 1989

24Pe mormantul eroului era o coroana. Felicitari Politiei din Predeal ca nu au uitat de el

25Primul si al doilea mormant apartin staretilor manastirii: Pantelimon si Antonie Naescu

26

27In fata bisericii noi

28Foarte frumos interiorul

29

30Icoana si moaste

33Pe unde merg intalnesc moastele sau picturi cu Sf. Mucenita Ecaterina…chiar si aici

32Candelabru de o frumusete remarcabila

34Un simbol al manastirii regasit pe multe pliante sau in carti cu manastirea

Din biserica, am plecat si in cimitirul din apropiere, cimitirul orasului:

35Imediat ce intri in cimitir esti in intampinat de un monument al unui erou din zilele noastre. Este vorba de Gheorghe Dumitru Lala, ucis pe 29 ianuarie 2009 -se implinesc 5 ani peste cateva saptamani-, in timp ce incerca sa opreasca un individ ce jefuise o casa de schimb valutar In Brasov. Povestea aceasta a facut multa valva in acel an si a aratat ca printre noi mai sunt si altfel de oameni…

36Decorat de Presedinte. Trebuie sa marturisesc ca mi s-au inmuiat picioarele si mi s-a strans inima, vazand acest monument!

37

38

39

40

41Undeva in stanga sunt afisate si preturile la botezuri, cununii, etc

42

Iar de aici, am plecat spre centrul statiunii Predeal, cateva poze la biserica impunatoare cu hramul Sf. Imparati Constantin si Elena, dupa care pentru a evita coloana de masini, am ales trenul de 15:10.

43Am stat pe banca, pe ganduri, pana la ora 15…in compania devenita clasica: Milka si Pepsi

Pozele facute si informatiile aflate au fost mult mai numeroase. Ca reper, pozele vechi cu cimitirul de la Predeal le-am luat de la:

http://www.frontpress.ro/2012/09/masacrul-din-21-22-septembrie-1939-252-de-legionari-ucisi-fara-proces-din-ordinul-regelui-carol-al-ii-lea-galerie-fotovideo.html

De Boboteaza obisnuiam sa fac poze, sa merg la manastirea Caraiman. In acest an, probabil nu voi merge.

30 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Pentru noi timpul nu exista…

    Apreciază

    1. Daca nu exista, este bine, ca stim a-l opri sau a-l decide. Dar pe coroana aceea era „Pentru noi timpul nu conteaza”. Daca ei au depus-o, mi se pare intr-un fel, intelegi tu.

      Apreciază

      1. Afirmatia imi apartine ,n-am nici o treaba cu eventuala compozitie a organizatiei respective ,organizatie care acum vreo zece ani mi se parea destul de interesanta.Asta pana am aflat ca este compromisa in mare parte din interior de tot felul de personaje ,deturnand-o de la adevaratele ei scopuri si idealuri.Ce sa-i faci ,tipic ROManesc.Pacat.

        Apreciază

        1. Am inteles. Nu cunosc cu ce se ocupa oamenii acestia in prezent, dar nu-i vad devenind o forta, deocamdata. Personal sustin ideea revenirii la monarhie, decat cu astia de azi…
          Tu esti cu expresia asta, cu ROM in fata 🙂
          Nu stiu daca-i observat, dar coroana de la Sinaia si expresia nu le apartin, este un comentariu interesant la articolul din 29 decembrie. Ce zici, ar merge un articol, o dezbatere mica, pe subiectul acea coroana, etc?

          Apreciază

          1. Sunt manipulati de diferite forte din afara organizatiei ,care si-au impus liderii lor in interiorul ei,astfel devenind perfect controlabili.Acum vreo zece ani am invitat cativa reprezentanti din zona moldovei la mine si am facut o masa rotunda la o cabana si mi-au stat organele statului (imbracate civil,sub acoperire) in coasta vreo sapte ore 🙂 🙂 Si doar le cunosteam moacele ,erau tablagiii din zona 🙂 🙂 🙂

            Acum referitor la exprimarea mea cu ROM in fata ,am impresia ca matale ma acuzi la modul fin de lipsa de patriotism ,insa ia studiaza dumneata cetatene ROMân brandul de tara ,cel oficial ,unanim acceptat si care este in vigoare si in sfanta zi de astazi.Cel cu frunza …
            Ei?

            Apreciază

            1. Stiu ca miscarile nationaliste, extremiste, sunt supravegheate foarte atent…de fapt, dupa cum ni se confirma periodic, nimeni nu mai este cu adevarat liber.
              Ce aiurea, sa nu mai poata vorbi omul linistit. Nu stiu ce li se pare la unii periculos ca se aduna cativa pe la o masa, sau ca discuta pe net. Genul acesta de oameni „urmaritori” consuma inutil resursele statului, inventand pericole si situatii posibile. Au atata treaba de facut incat le mai trebuie cateva vieti, ca sa repare Romania. Nu te-as putea eu acuza pe tine, prin aluzii, te intreb direct daca am o nelamurire, cum faci si tu 🙂
              Mai, asta cu ROM in fata, mi s-a parut mie ca aduce a referire la o etnie 🙂 Cat despre chestia cu frunza, mergea daca era vreo tara bananiera. Brandul tarii, o frunza, auzi 🙂 Ce prostie, cata lipsa de cultura si de inspiratie…

              Apreciază

              1. Asa ,frunza ,si sub frunza? E numele tarisoarei noastre,da? Te rog frumos sa scrii numele respectand intocmai ortografia din brand. 🙂 🙂

                Apreciază

                1. Ortografia din brand o respecta cine a imaginat-o, in speta, promotorii. Romania nu se scrie cu trei litere mari la inceput si apoi se continua cu litere mici. Si sub frunza? Sub frunza lor este un mare gol, ce poate sa fie altceva…unde termenul gol poate defini orice altceva, dar nu pe noi, romanii.

                  Apreciază

                  1. Este sau nu este scris R O M â n i a in brandul de tara oficial…Prin urmare trebuie respectat ca orice inscris oficial.Corect

                    Apreciază

                    1. Ai dreptate. Voi face insa tot posibilul sa nu-l respect, evit sa scriu cuvantul.

                      Apreciază

                  2. Tu faci cum vrei ,insa eu ca un bun ROMan o sa-l folosesc cat mai des si cu absolut orice ocazie mi se va ivi..Bine? 😉

                    Apreciază

                    1. Cand te-ai suparat pe mine, acum intr-o vreme, SNV baci, ai denumit titlul mesajului: „Atitudine de ROMan” parca asa era. Prin urmare, ROM scris in Romania, mi se pare tiganesc 🙂 🙂 🙂

                      Apreciază

                  3. Adrian baci ,ce sa-ti fac…asta e tarisoara ta si atata brand de tara au putut sa-i dea mai marii carmuitori ai neamului.Daca scrie ROMania intr-un inscris oficial….asa scriu si eu.Punct.Legea e lege si pt.vladica si pt.opinca 🙂 🙂

                    Apreciază

          2. Stimate cetatean al ROManiei ,cel mai interesant comentariu la articolul din 29 dec. este cel ce face referire la domnul ce trece clopoteii din mana in mana in fata Sfinxului.Asta sugerezi sa facem si noi? 🙂 🙂 🙂

            Apreciază

            1. 🙂 Nu la asta ma gandeam, ci la prezenta Masoneriei in Valea Prahovei, destul de discreta pana acum. Poate era ceva de invatat, de aflat, ceva nou 🙂

              Apreciază

              1. Masoneria e alcatuita dintr-o adunatura de parveniti pe cai ilicite care s-au strans gramada ca sa-si asigure unii altora spatele.Mare smecherie…
                De cand eram adolescent mi-a ramas in kreyer un dicton : „IF YOU WANT TO BE PART OF THE GREATEST , YOU HAVE TO BE GREATEST YOURSELF „…Asa ca…stai relax ca in momentul in care o sa ai 3.750.000 de euro in cont la banca…te cauta ei pe tine si te invita sa le porti sortuletul. 🙂 🙂 🙂 🙂

                Apreciază

                1. Am mai auzit si eu asta…cand o sa am mai multe informatii, o sa am si o parere. Bine, ce spui tu, iti dai seama ca si cred. Dar poate nu toata Masoneria este asa, lasa-ma sa mai studiez 🙂 Evident, cand ai multi bani, te cauta mai toata lumea. Dar asta nu inseamna nimic, ci ce faci cu ce ai, aici este problema, ce ramane in urma… A, bine, daca i-ai furat, atunci te asociezi cu altii la fel, ca sa scapi de lege, etc…
                  P.S. Vezi daca nu iti raspund repede, inseamna ca am adormit. Am un somn de zile mari 🙂 In ultima vreme, am adormit tarziu, m-am trezit devreme…ca sa stii, sa nu astepti dupa mine 🙂

                  Apreciază

                  1. Aha ,te dai la fund , deja te-au contactat fratii masoni. 🙂 🙂 🙂 Ce prompti sunt dragutii de ei. 🙂 🙂 Lasa ,lasa ,mai vb.maine si imi povestesti daca ti-au dat sortulet bleo sau siclam 🙂 🙂 🙂 🙂

                    Apreciază

                    1. Care frati masoni…dar ma documentez pana maine. Care este faza cu sortuletul? 🙂 🙂 Unde nu cunosc, nu vorbesc 🙂 🙂 Ma refer la opinii.

                      Apreciază

                    2. Camelia spune:

                      Şorţuleţ şi mânuşi albe, da’ nu întreba de unde ştiu, însă ai putea presupune că am o cunoştinţă aparţinătoare zidăriilor în numele marelui arhitect al Universului.

                      Apreciază

                  2. Pai asa se oficiaza sedintele la ei ,costumati cu sortulete , gulerase , etc.Asta am vazut si eu la teleenciclopedia 🙂 🙂

                    Apreciază

  2. criscar50 spune:

    Asa trebuie: sa ne asumam istoria cu toate evenimentele sale! // Spre rusinea mea, desi am trecut de multe ori prin preajma, nu am urcat niciodata pana la Manastire…Va trebui s-o fac. //Multumesc, draga Prietene, pt. 5 ian!

    Apreciază

    1. Important este sa o cunoasteam, desi mereu repetam greselile. Lasa ca ajungi tu la manastire. Placerea este a mea, si nu ai pentru ce sa-mi multumesti. La multi ani fericiti, si eu trebuie sa-ti multumesc pentru prietenie, nu tu.

      Apreciază

  3. Camelia spune:

    Printre cruci, întoarceri în urme, în umbrele neclătinătoare din ele, cele în care tu ai călcat despre care mulţi nu ştiu ceva, ştiu nimic despre istoria nu atât de îndepărtată a unui popor cândva viguros şi nu aşa de uscat sufleteşte precum e acum,şi chiar dacă am şti câteodată simt cum suntem aşa de putincioşi în a uita, iar pe aici pe unde tu ne-ai purtat trebuie să se ajungă, pentru că multe lucruri vom primi, acelea pe care altfel nu ajungi să le cunoşti, şi doar aşa, primindu-le, eu astfel am credinţa.
    Acolo simţi că trebuie să te opreşti din loc cu un anume fel de ascultare. Ascultarea, eternitatea. Sacrul.

    Acolo e un trecut, un punct sacru al unui timp, al unui loc într-o lume de acum în care adesea simţi cum nu mai ai nici loc, nici timp.

    Apreciază

    1. La noi mereu trecerea de la un regim la altul a fost sangeroasa. Si in democratie i-am executat pe sotii Ceausescu. Acum, probabil va urma o alta schimbare, nu stiu cand, dar va urma, pentru ca o mana de banditi conduc o tara intreaga…au furat tot ce le-a cazut in mana.
      Da, este un loc plin de incarcatura istorica. Monumentul legionarilor, monumentele eroilor din timpuri apropiate, ale staretilor, etc, nu se regasesc in materialele de promovare turistica…si eu daca am scris jumatate din ce ar fi trebuit, din ce am vazut.

      Apreciază

  4. carmen spune:

    Se pare că Armand Călinescu a fost şi el un pion de sacrificiu pentru Carol al II-lea. Se ştia că va fi omorât de legionari, dar s-au lăsat aşa lucrurile, Carol al II-lea având nevoie de un pretext pentru a înăbuşi apoi sângeros mişcarea legionară. Represaliile din 22 septembrie 1939 împotriva legionarilor au fost de o cruzime extremă, ceea ce i-a fanatizat şi mai mult pe aceştia. Am citit că în 1940, când regimul lui Carol al II-lea s-a prăbuşit, pe fondul ciopârţirii teritoriului naţional, al Dictatului de la Viena şi alte evenimente ale acelei perioade, Carol al II-lea abia a scăpat fără a fi ucis de legionari, şi a plecat din ţară.

    Dar au căzut iar alţii victime. Nu a fost iertat nici Nicolae Iorga. În urma unor conflicte între el şi mişcarea legionară, în urma unei scrisori deschise prin care Corneliu Zelea Codreanu, „Căpitanul”, îi răspundea lui Iorga referitor la acuze aduse legionarilor, „Căpitanul” este arestat şi condamnat pentru calomnie, în final, este ucis în 30 noiembrie 1938, avea doar 39 de ani. Ca urmare, în 27 noiembrie 1940, marele Nicolae Iorga este luat de legionari din vila sa de la Sinaia şi omorât în pădurea Strejnic.

    Tot atunci, în toamna lui 1940, când legionarii veniseră la putere, alături de mareşalul Ion Antonescu, au fost îngropaţi în acest cimitir de la Predeal mulţi din capii legionarilor ce fuseseră exterminaţi în 1939 şi mai târziu.
    Corneliu Zelea Codreanu – Căpitanul – a iubit foarte mult Predealul. În 24 octombrie 1937 a inaugurat şi Pensiunea Legionară din Predeal.

    De altfel, Sinaia fiind oraşul regal, oraşul monarhiei, au fost mulţi alţi demnitari care au ales Predealul ca staţiune de vacanţă, de relaxare, ca loc de retragere. Aşa sunt mareşalul Ion Antonescu, Corneliu Zelea Codreanu, Nicolae Ceauşescu şi tot aparatul lui de partid, şi lucrurile s-au perpetuat până în ziua de azi.

    Toate acestea sunt file de istorie, şi o istorie nu foarte veche.
    Nu ştiu ce se mai învaţă din istoria României pe la şcoală, vorbesc de învăţământul preuniversitar, dar sunt lucruri care ar trebui să se ştie,
    ele toate sunt ale noastre, fac parte din istoria acestui popor…

    Clădirea veche şi părăsită de lângă mănăstirea Predeal, ridicată din piatră, cărămidă şi lemn, şi cu o arhitectură foarte frumoasă, este bătrâna şcoală din Predeal. Bineînţeles că ea a fost ridicată prin strădaniile unuia dintre stareţii mănăstirii, şi anume Pantelimon (ale cărui cruce şi mormânt se văd şi aici, în una din imagini) care, printre altele, îi învăţa carte pe copiii locului, şi care le-a ridicat această frumoasă şcoală prin 1873, la ordinul si cu sprijinul regelui Carol I. După un incendiu din 1890, ea a fost refacută imediat. Iată că bătrâna şcoală are vreo 140 de ani vechime, dar nici una din ultimele administraţii locale nu a fost impresionată de acest monument, şi nu a făcut nimic pentru a o salva.
    S-ar putea foarte bine face un muzeu al Predealului acolo…

    Apreciază

    1. Il manca pielea si pe omul asta, pe A.Calinescu, prea facea multe prostii. Lui Carol ii convenea situatia, si cu primul ministru in viata, si cu el mort. Pacat ca l-au lasat sa iasa pe acest rege talhar din tara. Mie imi place atitudinea Mossadului…i-au urmarit pe nazisti si i-au lichidat pe unde i-au gasit, i-au prins si i-au dus in Israel si i-au spanzurat. Si azi inca ii mai vaneaza pe criminalii de razboi nazisti. Noi am fost mereu asa, poveste-lunga si planuri fara final…vorbim din amintiri. Nu am fost in stare macar sa bagam dupa gratii pe tortionarii comunisti, de fapt noi nu prindem pe nimeni, stam asa, casa buna cu coruptii si alti infractori. Tradatorul Pacepa va muri de batranete, pe Omar Hayssam l-am facut scapat…sunt atatea exemple. Noua ne trebuia un serviciu secret bun, nu zece, sa se duca peste corupti, sa le puna pistolul la tampla si sa-si doneze acestia averile in schimbul vietii linistite. Cum fac rusii…
      Noua ne trebuie un sistem mai dur, ca sa ne ridicam prin munca, daca ne lasam pe mana hotiei, se vede cum ajungem…
      Nicolae Iorga, Virgil Madgearu si multi altii au fost ucisi din cauza acelei haimanale urcate pe tronul Romaniei. Te nasti cu atitudine de rege…iti sta in sange. Dand ordin sa fie ucisi sute de legionari, era logic ca acestia intr-o zi se vor razbuna. La randul lor, acestia, i-au lichidat pe toti care au avut legatura cu moartea legionarilor in 1939. Carol al II-lea a intretinut conflictele, s-a folosit de orice forta politica in folosul sau.

      Multumesc pentru informatia cu scoala veche. Se vede ca dupa revolutie, democratia a fost inteleasa ca pe o metoda inovatoare de spoliere a societatii. Nu s-a mai preocupat nimeni de educatie, sanatate, cercetare si multe altele. Inseamna ca teoretic ar fi cladirea manastirii. Este foarte buna ideea cu muzeul, chiar ar trebui unul, mai ales ca Predealul are atatea lucruri putin cunoscute. Mereu mi-am propus sa urc un deal din apropierea acestei localitati, unde citisem eu ceva, niciodata nu am ajuns…
      Nu se mai fac lucruri frumoase, din pacate. Acum sunt bani europeni, poate nu ar fi rau sa le trimit o propunere la primarie…macar gandul ca vor lucra firme agreate ar trebui sa-i motiveze.
      Multumesc!

      Apreciază

  5. Doaaaaamne,vino Doamne,
    Sa vezi ce-a mai ramas din oameni…

    Populatia lu’ peste 🙂 🙂 🙂

    Apreciază

    1. Ce sa mai vina, vede si EL ce suntem. Imi spunea un martor al Iehova, stai un pic, ca reiau ideea mai tarziu, stii eu citesc tot felul de cartulii, despre orice religie, nu pentru ca sunt in cautarea celei adevarate, ci ca sa am cum sa fac comparatii. Daca ai cu ce compara unele lucruri si deciziile sunt mare parte corecte. La mine este o filozofie intreaga, dificila. Deci imi spunea omul acesta ca din anul 1914 a inceput in ceruri, guvernarea lui Hristos. In 2014 sunt 100 de ani…hai ca poate vine!

      Apreciază

      1. Pffff…ce poti sa comentezi la asa o nebunie? 🙂

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.